Kočičí štajryš
Suroviny:
¾ kg brambor
½ kg kysaného zelí
1hrnek trhaných krupek (200 ml)
1 větší cibule
1 lžíce sádla
150 – 200 g slaniny nebo prorostlého uzeného masa
kmín, celerová nať nebo snítka libečku
sůl
Postup:
V osolené vodě s kmínem a celerovou natí nebo libečkem uvaříme do měkka oloupané brambory.
Krupky propláchneme vodou, dáme do hrnku a ve slané vodě uvaříme. Vody dáme dvojnásobné množství.
Kysané zelí překrájíme a dusíme jej do poloměkka, to proto, aby bylo trochu křupavé.
Na kostičky nakrájíme slaninu a cibuli a společně na části sádla opečeme dozlatova.
Uvařené brambory trochu rozšťoucháme, promícháme s krupkami, zelím, upečenou slaninou s cibulí a sádlem. Podáváme jako samostatný pokrm spolu se saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy ca 1 ¼ hodiny, 4 porce
Minulou ralaci jsem se zmínila o tom, že mě napsalo několik čtenářek. V jistém televizním seriálu se mluvilo o staročeském pokrmu zvaném kočičí štajryš. Leckdo prý ten název v životě neslyšel a tak na dotazy, zda tento pokrm vůbec existuje, odpovídám ano. Jde totiž o staročeský pokrm, který pochází ze západu a jihu Čech. Ovšem obdobné pokrmy se v jiných krajích naší země také vařily a doufám, že ještě vaří a také nesou libozvučná jmena. To je to kouzlo českého jazyka. A kouzko české kuchyně? Jak z mála udělat hodně a hodně dobrého.
Původní text podle Amalie Kožmínové z r. 1910, spisovatelky, a etnografky:
Uvaří se brambory a rozmačkají na kaši, v druhém hrnku se uvaří zelí a zaškvaří usmaženou cibulkou, v třetím hrnku se uvaří krupková hustá kaše z ječných krupek trhaných. To vše se smíchá na míse dohromady a sádlem se omastí. Tento kočičí štajryš, známý dobře na venkově, zachutná dobře i lidem ve městě. Za zkoušku stojí.