Knedlíky s ovocem z odpalovaného těsta

05.06.2020 00:01

Suroviny:

Na těsto:

250 ml mléka

250 g hrubé mouky

50 g tuku

1 vejce

1 žloutek

špetka soli

Na posypání:

nastrouhaný tvrdý tvaroh (strouhaný perník, mletý mák, na másle osmažená strouhanka)

moučkový cukr

Na polití:

rozpuštěné máslo

 

ovoce

 

Postup:

Mléko osolíme a svaříme s tukem. Jakmile začne vařit, za stálého míchání přisypeme mouku. Vzniklou hustou kaši necháme prochladnout a potom do ní vmícháme vejce a žloutek. Z dobře propracovaného těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 12 – 15 dílků. Z každého dílku uděláme placičku, na kterou položíme oblíbené ovoce a zabalíme do tvaru kulatého knedlíčku. Vaříme pomalým varem 8 – 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme a propíchneme vidličkou. Podáváme je sypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem nebo perníkem, eventuelně mletým mákem či na másle osmaženou strouhankou a přelité rozpuštěným máslem.

 

Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření: 10 minut

 

12 – 15 ks

 

 

 

Ovocné knedlíky jsou ryze českou doménou. I když někdy Rakušané tvrdí, že meruňkové knedlíky patří jejich kuchyni. Ale nechme spekulace stranou, zkrátka a dobře, jsou naše. Nejznámější jsou z kynutého, bramborového nebo tvarohového těsta. Opomíjené jsou z těsta odpalovaného. Dnes se přesvědčíme, že je to vynikající a snadné těsto. Právě z něho si knedlíky uvaříme. Dobrou chuť.