Knedlíky s ovocem z odpalovaného těsta
Suroviny:
Na těsto:
250 ml mléka
250 g hrubé mouky
50 g tuku
1 vejce
1 žloutek
špetka soli
Na posypání:
nastrouhaný tvrdý tvaroh (strouhaný perník, mletý mák, na másle osmažená strouhanka)
moučkový cukr
Na polití:
rozpuštěné máslo
ovoce
Postup:
Mléko osolíme a svaříme s tukem. Jakmile začne vařit, za stálého míchání přisypeme mouku. Vzniklou hustou kaši necháme prochladnout a potom do ní vmícháme vejce a žloutek. Z dobře propracovaného těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 12 – 15 dílků. Z každého dílku uděláme placičku, na kterou položíme oblíbené ovoce a zabalíme do tvaru kulatého knedlíčku. Vaříme pomalým varem 8 – 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme a propíchneme vidličkou. Podáváme je sypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem nebo perníkem, eventuelně mletým mákem či na másle osmaženou strouhankou a přelité rozpuštěným máslem.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 10 minut
12 – 15 ks
Ovocné knedlíky jsou ryze českou doménou. I když někdy Rakušané tvrdí, že meruňkové knedlíky patří jejich kuchyni. Ale nechme spekulace stranou, zkrátka a dobře, jsou naše. Nejznámější jsou z kynutého, bramborového nebo tvarohového těsta. Opomíjené jsou z těsta odpalovaného. Dnes se přesvědčíme, že je to vynikající a snadné těsto. Právě z něho si knedlíky uvaříme. Dobrou chuť.