Knedlíky s hlávkovým zelím

22.01.2015 23:13

Suroviny:

300 g hlávkového zelí

2 vejce

400 – 500 g hrubé mouky (podle šťavnatosti zelí)

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička kmínu

sůl

 

Postup:

Hlávkové zelí nakrájíme na hrubší nudličky, osolíme, okmínujeme a promačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, vejce a vypracujeme těsto, které musí být měkčí, ale nikoliv řídké. Pod ubrouskem ho necháme 20 minut odpočinout.

Mokrýma rukama tvoříme z těsta kulaté knedlíčky o průměru cca 8 cm. Vaříme v páře nebo ve slané vodě cca 15 minut. Uvařené knedlíky rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny.

Zelné knedlíky podáváme jako přílohu k pečeným masům, některým omáčkám, gulášům apod.

Samostatně můžeme podávat polité rozpálenými škvarky nebo slaninou se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

 

Celková doba přípravy 45 minut

6 porcí