Knedlíky plněné tvarohem a zeleninou
Suroviny:
8 housek nebo rohlíků
100 g másla
250 ml mléka
2 vejce
hrst polohrubé mouky
sůl
Na náplň:
200 g měkkého polotučného tvarohu
1 vejce
½ menšího pórku
1 lžíce másla
1 mrkev
2 lžíce pšeničné krupice
špetka mletého muškátového oříšku
mletý bílý pepř
sůl
Postup:
Housky nebo rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy. Přelijeme je vlahým máslem a mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali celá vejce. Osolíme, prosypeme moukou a promícháme. Hmotu necháme 30 minut odležet. Mezitím připravíme náplň. Na másle krátce podusíme na malé kostičky nakrájený očištěný pórek. Syrovou mrkev najemno nastrouháme. V misce smícháme tvaroh, vejce, nastrouhanou mrkev a podušený pórek, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Zahustíme pšeničnou krupicí a promícháme.
Těsto rozdělíme na čtyři díly. Z každého vytvoříme na pomoučeném vále plát o tloušťce cca 1 cm, do jehož středu po celé délce rozprostřeme ¼ náplně. Dobře uzavřeme a z každého dílu vytvoříme knedlík ve tvaru válečku. Vaříme v páře 15–20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a pomocí nitě nakrájíme na plátky. Tyto knedlíky podáváme jako přílohu k drůbežímu masu, ke smetanovým omáčkám či zadělávané zelenině. Jsou též vhodným pokrmem pro vegetariány. Můžeme je také podávat jako samostatný pokrm polité rozpuštěným máslem nebo na másle osmaženou strouhankou a doplněné různými zeleninovými saláty.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina
6 porcí
Poznámka: knedlíky můžeme vařit ve vodě, zabalené do potravinářské fólie.
Minulý týden jsem slíbila recept na nějaký zeleninový pokrm. Ten, který dnes uvedu není jen ze zeleniny, ale v zajímavé kombinaci. Jde o jemný a chutný pokrm, který si zajisté získá u posluchačů oblibu.