Kedlubny po staročesku
Suroviny:
2 větší kedlubny
1 středně velká cibule
1 lžíce másla
mletý pepř
1 lžička kmínu
sůl
máslová jíška na zahuštění
vývar na podlití (možnost přípravy i z kostky)
petrželka
Postup:
Mladé listy z kedlubnů otrháme, spaříme vařící vodou a najemno nakrájíme. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené kedlubny, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme. Když je kedluben téměř měkký, přidáme nakrájené spařené mladé listy, zalijeme vývarem, zamícháme a povaříme ještě asi 5 minut. Na závěr zahustíme máslovou jíškou a ještě krátce povaříme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Příloha: houskové knedlíky, vařené brambory, rozpeky nebo slané pečivo
Celková doba přípravy: cca 40 minut
4 porce
Velmi jednoduchý, levný a rychlý pokrm, vhodný i pro vegetariány.
Kdo by ovšem nemohl bez masa být, doporučuji velmi dobrou kombinaci s dušeným vepřovým masem. Ostatně na fotografii je vidět, jak je ta kombinace lákavá.
Ještě malá poznámka: maso můžeme dusit současně s kedlubny.