Kedlubnová polévka

30.09.2022 09:25

Suroviny:

1 větší kedluben cca 350 g

1 cibule

1 lžíce másla

2 – 3 brambory

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

200 ml smetany

1 lžíce hladké mouky

ocet, petrželka, sůl

 

Postup:

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaný a na nudličky nakrájený kedluben. Chvilku podusíme. Pak zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené brambory, koření, osolíme a pod poličkou vaříme do měkka. To trvá cca 15 minut. Potom odstraníme koření a polévku zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku, podle chuti můžeme okyselit octem. Krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

 

Celková doba přípravy cca ½ hodiny

6 porcí
 

 

Polévka z kedlubnu nebo z kedlubny? Toť otázka. Ale věřte, že podle pravidel českého pravopisu jsou oba dva tvary správně. Tak ať si uvaříte tuto vynikající polévku z kedlubnu nebo z kedlubny, určitě si na ni pochutnáte. A zaručeně se stane, krom kedlubnového zelí, či zadělávaných kedluben, oblíbeným pokrmem vaší kuchyně.