Kedlubnová polévka
Suroviny:
1 větší kedluben cca 350 g
1 cibule
1 lžíce másla
2 – 3 brambory
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
ocet, petrželka, sůl
Postup:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaný a na nudličky nakrájený kedluben. Chvilku podusíme. Pak zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené brambory, koření, osolíme a pod poličkou vaříme do měkka. To trvá cca 15 minut. Potom odstraníme koření a polévku zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku, podle chuti můžeme okyselit octem. Krátce povaříme. Před podáváním polévku posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Celková doba přípravy cca ½ hodiny
6 porcí
Polévka z kedlubnu nebo z kedlubny? Toť otázka. Ale věřte, že podle pravidel českého pravopisu jsou oba dva tvary správně. Tak ať si uvaříte tuto vynikající polévku z kedlubnu nebo z kedlubny, určitě si na ni pochutnáte. A zaručeně se stane, krom kedlubnového zelí, či zadělávaných kedluben, oblíbeným pokrmem vaší kuchyně.