Karotka s máslovou omáčkou a mandlemi
Suroviny:
500g mladé karotky
250 ml zeleninového vývaru
80 g čerstvého másla
45 g hladké mouky
50 g oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
cukr
citrónová šťáva
sůl
Postup:
Vypranou, očištěnou a nati zbavenou karotku uvaříme v páře do měkka.
Do rendlíku nalijeme zeleninový vývar a přivedeme ho k varu. Máslo utřeme s moukou a zahustíme jím vývar. Podle chuti dosolíme, osladíme a pro výraznější chuť můžeme přidat trochu citrónové šťávy. Krátce povaříme a nakonec do omáčky přidáme nahrubo nasekané oloupané a opražené mandle.
Karotku přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod s bramborem nebo jako přílohu k vařenému masu.
Celková doba přípravy 25 minut
2 – 4 porce
Dneska si připravíme opravdovou rychlovku, ale nesmírně dobrou a také zdravou. Mrkev nebo karotku připravujeme převážně jako dušený pokrm s masem nebo s hráškem, leckdy jen jako přílohu. Dnešní recept jistě nadchne všechny milovníky zeleniny, ale také milovníky stříbrného plátna. Prozradím Vám, že takto připravená mrkev či karotka byla oblíbeným jídlem našeho krále komiků Vlasty Buriana. Tak si s chutí tuto pochoutku připravíme. A nezapomeňte se při práci smát, Vlasta Burian by měl radost.