Karásky
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
70 g moučkového cukru
20 g droždí
2 žloutky
200 ml teplé vody
50 ml rostlinného oleje
sůl
vejce na potření, mák na posypání
Postup:
Z droždí, několika lžic teplé vody a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, žloutky, olej a zbylou vodu. Vypracujeme pružné, ale pevné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy. Povrch poprášíme moukou a přikryjeme ubrouskem. Na teplém místě necháme dostatečně vykynout. Zkynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý rozdělíme na cca 10 stejných dílků. Z každého vytvoříme váleček, dlouhý zhruba 15-17 cm a utvoříme z něj provlečením uzlík. Na plechu, vyloženým pečícím papírem, je necháme ještě chvíli kynout. Než dáme karásky péct, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Ve vyhřáté troubě pečeme cca 20 minut při 170° C.
Celková doba přípravy cca 1 hodina (bez doby potřebné ke kynutí)
Cca 20 ks
Obměna: z tohoto těsta můžeme upéct i loupáčky tím způsobem, že každý díl těsta rozválíme do kulatého tvaru. Kolo rozkrájíme na 8 stejně velkých trojúhelníků. Každý srolujeme od široké strany po úzkou a trochu zatočíme do tvaru rohlíčků. Ostatní postup je stejný. (16 ks loupáků)
Krásný název KARÁSKY. U nás velmi oblíbené pečivo. Když byli naši kluci malí, mívali karásků plné kapsy a nikdy se jich nepřejedli. Tvar tohoto pečiva přímo děti láká, aby si jimi kapsy nacpaly. První den po upečení jsou měkoučké jako peříčko, i druhý a třetí den, když ovšem vydrží, jsou velmi dobré. A když je rozkrojíme, namažeme máslem a navrch marmeládu nebo med, to je něco! Začíná škola, upečme karásky svým miláčkům na snídani nebo z nich připravme dobrou domácí svačinu.
Ještě k tomu názvu. Karásek ve staročeštině znamená tvarované nebo pletené drobné pečivo, většinou z kynutého těsta.