Kapustové placičky
Suroviny:
1 středně velká kapusta (cca 500 g)
3 - 4 vejce
3 stroužky česneku
1 menší cibule
200 g uzeného masa nebo uzeniny
cca 5 polévkových lžic mléka
hrst strouhanky
mletý pepř, majoránka, sůl
olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Očištěnou a starých listů zbavenou kapustu povaříme ve slané vodě. Prochladlou necháme okapat a nakrájíme na jemné nudličky. Přidáme na kostičky nakrájené maso nebo uzeninu, mlékem navlhčenou strouhanku, žloutky, utřený česnek, majoránku a najemno nakrájenou cibuli. Opepříme, osolíme a promícháme. Na závěr do směsi lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící tvoříme placičky, které z obou stran smažíme v rozpáleném tuku.
Vhodnou přílohou jsou vařené nebo pečené brambory, bramborová kaše, šťouchané brambory, čerstvý chléb, čerstvá nebo nakládaná zelenina
Celková doba přípravy 1 hodina
4 porce
Kapusta, některými milovaná, jinými zatracovaná zelenina. Já patřím k té první skupině. Kapustu miluji v jakékoliv úpravě, ať už jako polévku nebo hlavní pokrm. Výborná je zapečené nebo upravená jako nákyp. Vychutnám si ji i uvařenou v hovězí polévce. Dnešní recept je takový, řekla bych „do ruky“. Placičky z kapusty jsou velmi jedlé a chutnají i dětem. Trochu připomínají bramboráky a jdou na dračku. Řekla bych, že jsou to v plzeňské mluvě takové „kapustové vošouchy“.
Kdo by chtěl, může přidat i trochu nastrouhaného sýra nebo jím horké osmažené placičky posypat.