Kapustová polévka
Suroviny:
½ středně velké kapusty (cca 350 g)
300 g vařeného uzeného masa
1 - 1 ½ l vývaru z uzeného masa
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce másla
2 kávové lžičky vegety
1 – 2 stroužky česneku
1 polévková lžíce majoránky
sůl
Na jíšku:
50 g másla
40 g hladké mouky
Postup:
Očištěnou kapustu nakrájíme na tenké nudličky, spaříme vařící vodou a na sítu necháme okapat. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okapanou kapustu, podlijeme malým množstvím vývaru, mírně osolíme a několik minut nejprve bez poklice, později přikryté poklicí, dusíme doměkka. Když je kapusta měkká, dolijeme vývar z uzeného masa, přidáme na nudličky nakrájené uzené maso, vegetu a povaříme asi 5 minut. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku, kterou polévku zahustíme. Provaříme cca 10 minut. Na závěr ochutíme utřeným česnekem a majoránkou, podle chuti dosolíme.
Místo uzeného masa můžete použít nakrájenou klobásu a místo vývaru z uzeného masa vývar masový. Ostatní postup je stejný a výsledek je také výborný.