Kapustová polévka

16.07.2015 09:11

 

Suroviny:

½ středně velké kapusty (cca 350 g)

300 g vařeného uzeného masa

1 - 1 ½ l vývaru z uzeného masa

1 středně velká cibule

1 polévková lžíce másla

2 kávové lžičky vegety

1 – 2 stroužky česneku

1 polévková lžíce majoránky

sůl

Na jíšku:

50 g másla

40 g hladké mouky

 

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájíme na tenké nudličky, spaříme vařící vodou a na sítu necháme okapat. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okapanou kapustu, podlijeme malým množstvím vývaru, mírně osolíme a několik minut nejprve bez poklice, později přikryté poklicí, dusíme doměkka. Když je kapusta měkká, dolijeme vývar z uzeného masa, přidáme na nudličky nakrájené uzené maso, vegetu a povaříme asi 5 minut. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku, kterou polévku zahustíme. Provaříme cca 10 minut. Na závěr ochutíme utřeným česnekem a majoránkou, podle chuti dosolíme. 

 

Místo uzeného masa můžete použít nakrájenou klobásu a místo vývaru z uzeného masa vývar masový. Ostatní postup je stejný a výsledek je také výborný.