Kakaový tunel s náplní
Suroviny:
Na těsto:
5 vajec
100 g krystalového cukru
4 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
Na náplň:
250 g mascarpone
250 g tvarohu (ve vaničce)
2 PL moučkového cukru (podle chuti)
200 ml smetany ke šlehání
50 g hořké čokolády
brusinkový džem
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme polovinu cukru. Do bílkové hmoty postupně zašleháme žloutky, zbylý cukr a nakonec po částech vmícháme proseté kakao a vanilkový cukr. Plech vyložíme pečícím papírem, který potřeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto na něj rovnoměrně natřeme.
V předehřáté troubě pečeme zprudka cca 10 – 15 minut, aby se těsto nevysušilo a dobře se rolovalo. Upečený korpus ihned stočíme a po jeho vychladnutí opatrně rozbalíme. Do jedné třetiny navršíme 2/3 náplně, posypeme ji nakrájenou čokoládou a kopečky brusinkového džemu. Zavineme tak, že těsto tvoří obal tunelu a vnitřek je náplň. Moučník opatrně přendáme na tác, aby byl spoj vespod. Celý povrch potřeme zbylou náplní a posypeme zbytkem nakrájené nebo nastrouhané čokolády V chladničce necháme ztuhnout.
Příprava náplně: Spolu s cukrem našleháme tvaroh a mascarpone. Do tohoto základu lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Celková doba přípravy cca ½ hodiny
1 ks
Zajisté se vám to již také stalo a možná i několikrát. Zazvoní telefon a ve sluchátku se ozve:“ Jste doma, ano? Za hodinku jsme u vás.“ Co teď? V zásobě ani jedno esíčko, ani jedna sušenka a ze spíže na nás vykukuje jen pár dětských piškotů. Pomoc bude snadná, rychlá a výsledek výborný. Než návštěva přijde a nestačí se ani rozkoukat, máme pohoštění hotové a dokonce stačíme tunel i trochu vychladit. Úspěch je předem zaručený, chutnat bude tenhle dnešní moučník určitě každému. Navíc má ještě jeden bonus, neobsahuje mouku.
Z upečeného těsta lze dělat i roládu, kterou můžeme různě naplnit a ozdobit.