Kachna plněná ovocem
Suroviny:
kachna o hmotnosti cca 1,8 kg
3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
Na nádivku:
2 jablka
100 g předem namočených sušených švestek
1 vejce
špetka cukru
2-4 lžíce strouhanky
Postup:
Nejprve utřeme česnek se solí a mletým pepřem. Vzniklou pastou potřeme na povrchu i zevnitř pečlivě očištěnou kachnu. Sušené švestky bez pecek nakrájíme na kousky spolu s oloupanými jablky. Přidáme vejce, strouhanku, cukr a promícháme. Kachnu naplníme ovocnou nádivkou a otvor zašijeme. Vložíme ji na pekáč a podlijeme trochou vody. Ve vyhřáté troubě pečeme tak dlouho, až je kachna měkká a zlatavě zabarvená. Během pečení poléváme kachnu vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a odebíráme část vypečeného sádla. Upečenou kachnu naporcujeme, přelijeme výpekem a podáváme.
Příloha: vařené, šťouchané nebo pečené brambory, bramborová roláda se špenátem, noky
Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hodiny
4 – 6 porcí