Kachna plněná ovocem

20.12.2012 23:13

 

Suroviny:

kachna o hmotnosti cca 1,8 kg

3 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

Na nádivku:

2 jablka

100 g předem namočených sušených švestek

1 vejce

špetka cukru

2-4 lžíce strouhanky

 

Postup:

Nejprve utřeme česnek se solí a mletým pepřem. Vzniklou pastou potřeme na povrchu i zevnitř pečlivě očištěnou kachnu. Sušené švestky bez pecek nakrájíme na kousky spolu s oloupanými jablky. Přidáme vejce, strouhanku, cukr a promícháme. Kachnu naplníme ovocnou nádivkou a otvor zašijeme. Vložíme ji na pekáč a podlijeme trochou vody. Ve vyhřáté troubě pečeme tak dlouho, až je kachna měkká a zlatavě zabarvená. Během pečení poléváme kachnu vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a odebíráme část vypečeného sádla. Upečenou kachnu naporcujeme, přelijeme výpekem a podáváme.

 

Příloha: vařené, šťouchané nebo pečené brambory, bramborová roláda se špenátem, noky

 

Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hodiny

4 – 6 porcí