Jota čili istarský guláš
Suroviny:
200 g bílých fazolí
300 g kysaného zelí
500 g uzených žeber nebo
300 g uzeného masa bez kosti
1 nožička klobásy
3 brambory
70 g slaniny
3 stroužky česneku
1 bobkový list
mletý pepř
sůl
Postup:
Vyprané fazole namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji „vylít“. Pak k ní přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a petrželku. Krátce orestujeme na mírnějším ohni, abychom česnek nepřipálili, zhořknul by. K tomuto základu přidáme namočené fazole a přilijeme tolik vody, aby byly dostatečně potopené. Nesolíme.
Do druhé nádoby dáme vařit překrájené kysané zelí a uzená žebra či maso. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list a vaříme. Později přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a vše uvaříme do měkka.
Když jsou fazole téměř měkké a voda skoro vyvařená, vlijeme je do nádoby s uvařeným zelím, bramborami a masem, které jsme předem vykostili a nakrájeli na drobnější kousky. Přidáme na kolečka či špalíčky nakrájenou klobásu a dovaříme. Závěrečný var by měl být pomalý, aby se všechny chutě dostatečně prolnuly. Na závěr osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem.
Celková doba přípravy cca 2 – 3 hodiny
6 porcí
Tento pokrm je známý a populární zejména na Istrii, ale také v jiných částech severozápadního Chorvatska. Je to pokrm typický také pro celou Slovenii, ale i pro některé části Itálie, zejména Terst a jeho okolí.