Jidáše

21.04.2011 13:51

 

Suroviny:

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

80 g moučkového cukru

30 g droždí

100 g másla

4 žloutky

cca 200 ml vlažného mléka nebo smetany

1 vanilkový cukr

strouhaná citrónová kůra

špetka mletého muškátového oříšku

sůl

Na potření před pečením:

1 rozšlehané vejce

Na potření po pečení:

3 lžíce tekutého medu

1 lžíce vlahého másla

 

moučkový cukr na posypání

 

Postup:

 Z droždí, několika lžic mouky, lžičky cukru a trochy mléka uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.

V míse utřeme máslo s cukrem, postupně zašleháváme žloutky. Pak přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru, vanilkový cukr, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme těsto, které hodně propracujeme. Těsto má být tuhé jako na vánočku.

Povrch těsta poprášíme moukou necháme ho vykynout. Zkynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme na kousky. Z každého vyválíme dlouhý tenký váleček, který stočíme do spirály, kterou můžeme libovolně upravit. (spirálky vytvoříme z obou stran a vytvořit tak „osmičku“ nebo „brýle“)

Pečivo přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut vykynout.

Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova cca 30 minut při 160°C.

Do tekutého medu vmícháme vlahé máslo a touto směsí potřeme upečené, ještě horké jidáše. Po zaschnutí je můžeme ještě pocukrovat.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny