Jemný holandský řízek
Suroviny:
500 g mletého vepřového masa z plece nebo bůčku
100 - 150 ml mléka
200 g tvrdého sýra typu eidam
mletý pepř
sůl
vejce a strouhanka na obalení
olej na smažení
Postup:
Mleté maso vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy, osolíme, opepříme, přilijeme mléko a vše dobře promícháme. Mísu s masem zakryjeme fólií a v chladničce necháme několik hodin, nejlépe přes noc, proležet. Pak do masité směsi přidáme nastrouhaný sýr a opět promícháme. Z hmoty tvoříme placičky, které máčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance. Smažíme z obou stran v rozpáleném oleji do zlatavého zabarvení.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborová kaše, pečivo a čerstvá nebo nakládaná zelenina.
Celková doba přípravy cca 40 minut (bez doby potřebné k proležení)
4 – 6 porcí
Lahodné, šťavnaté a jemné holandské řízečky jsou oblíbené dospělými a také i dětmi. Jejich příprava je nenáročná, ekonomicky nás také příliš nezatíží a proto si je v hojné míře můžeme občas dopřát. Velmi dobré jsou teplé, kdy z nich pomalu vytéká rozehřátý sýr, ale ani studenými nelze pohrdnout. S dobrým chlebem a sladkokyselou okurkou mohou být dobrou večeří. Ovšem jen v tom případě, když nějaký ten řízek od oběda zbude.