Jemné tvarohové řezy

14.04.2016 16:56

Suroviny:

Na těsto:

200 g másla

300 g hladké mouky

150 g cukru

2 vejce

½ kypřícího prášku do pečiva

Na náplň:

500 g měkkého tvarohu

170 g moučkového cukru

2 vejce

125 g másla

2 lžíce rumu

1 vanilkový puding

500 ml mléka

1 citron, vanilkový cukr, ořechy, kandované ovoce, rozinky

 

sádlo na vymazání plechu

 

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozetřeme na dno i po stranách sádlem vymaštěného plechu s vyšším okrajem.  Na vyložení plechu těstem si dáme záležet, aby bylo všude stejnoměrně rozestřené. Těsto je poměrně řídké, zpracujeme ho mokrýma rukama, tím se nám nebude na ruce lepit. Do vzniklé „vaničky“ z těsta nalijeme náplň a pozvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 – 170°C cca 45 minut.

Po upečení necháme vychladnout a krájíme na porce, až náplň dostatečně ztuhne. Podávat můžeme ozdobené šlehačkou, či ovocem nebo jen tak bez dodatku, protože i tak jsou tyto řezy vynikající.

Příprava náplně:

Tvaroh smícháme s cukrem, vejci, a vlahým, rozehřátým máslem. Krátce metlou našleháme, aby v náplni nebyly hrudky. Pak přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, rozinky, ořechy, nakrájené kandované ovoce a nakonec naředíme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali pudingový prášek. Vznikne velmi řídká náplň. Nelekejme se, že je něco špatně. Náplň pečením nabude a ztuhne.

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

 

 

 

 

Pár slov o tvarohu

 

Nejvýznačnější živinou v tvarohu jsou bílkoviny a také vápník.  Tvaroh je důležitou součástí naší potravy. Můžeme ho požít jak ve stavu syrovém, ta pečený či vařený. Ze syrového připravujeme různé pomazánky v kombinaci s bylinkami, cibulí, česnekem či jinou zeleninou nebo sladké s medem, ovocem, různými sirupy, ale také jako náplň osvěžujících dortů

Vařený je třeba v ovocných knedlících, sladkých i slaných nokách, různých přílohách. V přípravě moučníků, kdy se tvaroh peče, je nepřeberné množství. Liší se různými druhy zpracování,  různými kombinacemi a také množstvím tvarohu v tom kterém pečivu.

 Ať si dáme tvaroh v jakékoliv úpravě, nikdy neprohloupíme, ale vždy našemu tělu dopřejeme přísun již zmíněných látek, které jsou pro nás důležité.

 Dbáme-li na svou postavu a zdravou výživu, vybírejme si tvaroh s nižším obsahem tuku.

Chceme-li si však hodně pochutnat, přivřeme nad množstvím tuku oči

a použijme tvaroh tučný.