Jehněčí maso na víně a česneku

05.04.2012 20:30

 

Jehněčí maso na víně a česneku

 

Suroviny:

1 kg jehněčího masa (krk, hřbet, kýta)

100 g anglické slaniny

1 lžíce sádla

1 cibule

5 stroužků česneku

červené víno na podlití (cca 2 dl)

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar. V nádobě rozpálíme sádlo a zbylou slaninu, nakrájené na kostičky a maso ze všech stran v tuku opečeme. Poté maso vyjmeme a potřeme ho prolisovaným česnekem. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zpět maso, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Posledních 20 minut dopékáme v troubě, čímž docílíme zlatavého zabarvení. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na porce.

Příloha: dušená zelenina, zejména špenát, vařené brambory, bramborové knedlíky, čerstvá zelenina,…

 

6 – 8 porcí

Celková doba přípravy cca 1 ½ - 2 hodiny