Jehněčí maso dušené
Suroviny:
600 g předního jehněčího masa bez kosti
1 cibule
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
1 lžička kmínu
2 lžíce hladké mouky
vývar
sůl
Postup:
Očištěné maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a kmín Přidáme nakrájené maso, osolíme a prudce ze všech stran opečeme. Pak maso podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme asi 40 minut. Šťávu necháme vydusit, maso zaprášíme moukou, krátce osmahneme, podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky, vařené brambory nebo dušená rýže.
Celková doba přípravy 1 hodina
4 porce
Tak jako mazance, jidáše a nádivka patří k Velikonocům, nemůžeme v tyto sváteční dny zapomenout ani na jehněčí či skopové maso, které by mělo být součástí velikonočního jídelníčku.
Někomu vadí u jehněčího či skopového masa trochu jiná vůně a chuť. Někomu jehněčí voní, druhému naopak. Já si však myslím, že se dá jehněčí či skopové maso upravit tak, aby onen „prk“ v něm cítit nebyl. Tento recept je toho příkladem.