Jehněčí maso dušené

08.04.2022 09:20

 

Suroviny:

600 g předního jehněčího masa bez kosti

1 cibule

2 lžíce másla

2 stroužky česneku

1 lžička kmínu

2 lžíce hladké mouky

vývar

sůl

 

Postup:

Očištěné maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a kmín Přidáme nakrájené maso, osolíme a prudce ze všech stran opečeme. Pak maso podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme asi 40 minut. Šťávu necháme vydusit, maso zaprášíme moukou, krátce osmahneme, podlijeme vývarem a dusíme do měkka.

Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky, vařené brambory nebo dušená rýže.

 

Celková doba přípravy 1 hodina

4 porce

 

 

Tak jako mazance, jidáše a nádivka patří k Velikonocům, nemůžeme v tyto sváteční dny zapomenout ani na jehněčí či skopové maso, které by mělo být součástí velikonočního jídelníčku.

Někomu vadí u jehněčího či skopového masa trochu jiná vůně a chuť. Někomu jehněčí voní, druhému naopak. Já si však myslím, že se dá jehněčí či skopové maso upravit tak, aby onen „prk“ v něm cítit nebyl. Tento recept je toho příkladem.