Játrová omáčka

10.02.2023 09:31

 

 

Suroviny:

200 g hovězích nebo vepřových jater

40 g slaniny

1 cibule

40 g tuku (olej, sádlo)

30 g hladké mouky

750 ml vývaru

sůl, mletý pepř, majoránka, česnek

 

Postup:

Očištěná játra umeleme na masovém strojku, přidáme k nim majoránku a mletý pepř a promícháme. V kastrolu rozškvaříme najemno nakrájenou slaninu a do zlatova v ní osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme připravená játra, podlijeme malým množstvím vývaru a podusíme cca 5 minut. Nesolíme!

Do horkého tuku nasypeme mouku a připravíme růžovou jíšku. Postupně přiléváme studený vývar a pečlivě rozšleháme. Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna zhruba půl hodiny. Provařenou omáčku podle potřeby přisolíme.
Do takto připravené omáčky vložíme podušená játra a krátce je v ní, za občasného promíchání, provaříme. Na závěr ochutíme utřeným česnekem.

Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem. Dobré jsou i moučné noky, těstoviny nebo dušená rýže.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 – 6 porcí

 

Dnešní recept je na přání. Neuhodli byste, kdo si tento recept přál.(?)

Přání jsem vyhověla, sáhla do paměti a vzala na pomoc starou, ručně psanou kuchařku, jejíž autorkou je moje babička.

Játrová omáčka je velmi dobrá a navíc, kdo nemá rád strukturu jater, ale jejich chuť jim nevadí, tak bude uspokojený, protože játra v omáčce jsou totiž mletá. Ekonomicky a časově nenáročný recept, který si však nezadá s jinými, byť složitějšími a dražšími.