Játrová omáčka
Suroviny:
200 g hovězích nebo vepřových jater
40 g slaniny
1 cibule
40 g tuku (olej, sádlo)
30 g hladké mouky
750 ml vývaru
sůl, mletý pepř, majoránka, česnek
Postup:
Očištěná játra umeleme na masovém strojku, přidáme k nim majoránku a mletý pepř a promícháme. V kastrolu rozškvaříme najemno nakrájenou slaninu a do zlatova v ní osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme připravená játra, podlijeme malým množstvím vývaru a podusíme cca 5 minut. Nesolíme!
Do horkého tuku nasypeme mouku a připravíme růžovou jíšku. Postupně přiléváme studený vývar a pečlivě rozšleháme. Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna zhruba půl hodiny. Provařenou omáčku podle potřeby přisolíme.
Do takto připravené omáčky vložíme podušená játra a krátce je v ní, za občasného promíchání, provaříme. Na závěr ochutíme utřeným česnekem.
Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem. Dobré jsou i moučné noky, těstoviny nebo dušená rýže.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 – 6 porcí
Dnešní recept je na přání. Neuhodli byste, kdo si tento recept přál.(?)
Přání jsem vyhověla, sáhla do paměti a vzala na pomoc starou, ručně psanou kuchařku, jejíž autorkou je moje babička.
Játrová omáčka je velmi dobrá a navíc, kdo nemá rád strukturu jater, ale jejich chuť jim nevadí, tak bude uspokojený, protože játra v omáčce jsou totiž mletá. Ekonomicky a časově nenáročný recept, který si však nezadá s jinými, byť složitějšími a dražšími.