Játra po tyrolsku
Suroviny:
400 g jater (vepřová, telecí, drůbeží)
50 g sádla nebo oleje
1 cibule
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
50 g slaniny
½ citrónu
2 lžíce hořčice
1 lžíce hladké mouky
150 ml smetany 12%
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěná a blan zbavená játra nakrájíme na plátky, drůbeží můžeme ponechat v celku. Opepříme, v rozpáleném tuku je opečeme z obou stran a vyjmeme. Cibuli, očištěnou zeleninu a slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme do tuku po opékání jater. Osmažíme, přidáme dobře omytý a na tenké plátky nakrájený citrón, osolíme, zalijeme horkou vodou a vmícháme hořčici. Zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a vaříme cca 20 minut. Pak omáčku přecedíme na opečená játra a společně dusíme do měkka. Během dušení občas mírně zamícháme, aby se omáčka nepřipálila. Podle potřeby omáčku naředíme vlažnou vodou.
Vhodnou přílohou je dušená rýže.
Celková doba přípravy 40 minut
4 porce
Aby byl náš jídelníček pestrý a výživově vyvážený, občas do něj s klidným svědomím zařadíme játra. Obsahují totiž vitamíny A, B, D a minerály. Nejdůležitější jsou, zinek, draslík, železo a měď.
Do dnešní relace o vaření jsem vybrala oblíbený pokrm, který lze ještě chuťově osvěžit lžičkou worcesterské omáčky. Při podávání nešetříme zeleninovými nebo ovocnými saláty.