Játra po tyrolsku

24.04.2020 19:31

Suroviny:

400 g jater (vepřová, telecí, drůbeží)

50 g sádla nebo oleje

1 cibule

100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)

50 g slaniny

½ citrónu

2 lžíce hořčice

1 lžíce hladké mouky

150 ml smetany 12%

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Očištěná a blan zbavená játra nakrájíme na plátky, drůbeží můžeme ponechat v celku. Opepříme, v rozpáleném tuku je opečeme z obou stran a vyjmeme. Cibuli, očištěnou zeleninu a slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme do tuku po opékání jater. Osmažíme, přidáme dobře omytý a na tenké plátky nakrájený citrón, osolíme, zalijeme horkou vodou a vmícháme hořčici. Zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a vaříme cca 20 minut. Pak omáčku přecedíme na opečená játra a společně dusíme do měkka. Během dušení občas mírně zamícháme, aby se omáčka nepřipálila. Podle potřeby omáčku naředíme vlažnou vodou.

Vhodnou přílohou je dušená rýže.

 

Celková doba přípravy 40 minut

4 porce

 

Aby byl náš jídelníček pestrý a výživově vyvážený, občas do něj s klidným svědomím zařadíme játra. Obsahují totiž vitamíny A, B, D a minerály. Nejdůležitější jsou, zinek, draslík, železo a měď.

Do dnešní relace o vaření jsem vybrala oblíbený pokrm, který lze ještě chuťově osvěžit lžičkou worcesterské omáčky. Při podávání nešetříme zeleninovými nebo ovocnými saláty.