Játra po myslivecku

01.10.2015 23:01

Suroviny:

650 g vepřových jater

70 g uzené slaniny

1 cibule

1 lžíce polohrubé nebo hladké mouky

1 lžíce plnotučné hořčice

200 ml vývaru

100 ml kysané smetany

4 lžíce brusinkového džemu

4 listy hlávkového salátu

olej

3- 4 jalovčinky

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Játra ponecháme vcelku, pokud je třeba odblaníme je, očistíme, omyjeme, osušíme a protáhneme proužky slaniny. Prošpikovaná játra opepříme a posypeme rozdrcenými jalovčinkami a potřeme hořčicí. Nesolíme!!! V horkém oleji je prudce ze všech stran opečeme. Opečená vyjmeme, ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli, na ni vrátíme opečená játra, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Výpek zasypeme malým množstvím mouky, přidáme smetanu a necháme přejít var.  Omáčku přecedíme, osolíme, játra nakrájíme na porce a podáváme s žemlovými noky. Každou porci ozdobíme omytým listem hlávkového salátu s kopečkem brusinkového džemu.

 

Celková doba přípravy 1 hodina

6 porcí