Jarní kuřátka plněná jablky a hruškami
Suroviny:
2 ks jarních kuřátek
6 plátků slaniny
1lžíce másla
1cibule
sůl
Na náplň:
6 jablek
2 hrušky
50 g slaniny
1cibule
1 lžíce másla
sůl
Postup:
Nejprve připravíme náplň: Oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, připravené ovoce, trochu osolíme a pod poklicí podusíme cca 10 minut. Během dušení podle potřeby mícháme, event. podléváme malým množstvím vody, což záleží na šťavnatosti použitého ovoce. Je-li naopak náplň příliš řídká, šťávu vydusíme.
Očištěná kuřátka vysušíme a naplníme rozdušeným ovocem. Mírně je osolíme, obalíme plátky slaniny, převážeme nití a naskládáme do máslem vymaštěného pekáče. Zbylou náplň dáme mezi naplněná kuřátka spolu s plátky nakrájené cibule. Podlijeme malým množstvím vody a chvilku pod poklicí podusíme. Pak odstraníme poklici a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení.
Celková dob přípravy 1 ½ hodiny
2 – 4 porce
Jablíčka, hrušky, slanina, cibule a kuřátka jak se to asi rýmuje? Výborně!
Tento ověřený recept pochází z doby baroka. Tam však místo kuřátek používali jiné ptactvo, například křepelky. Ale takto nadívaná jarní nebo baby kuřátka jsou velice lahodná a chuťově možná ještě lepší než ony zmiňované křepelky. Připravme si toto lahodné jídlo pěkně v klidu a pohodě, pusťme si k tomu krásnou hudbu J.S.Bacha a rázem se přeneseme do doby Santiniho, Vivaldiho, do doby krásného baroka.