Jak na cukety?

27.08.2021 09:51

Suroviny:

1 středně velká cuketa

3 lžíce oleje

1 cibule

3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)

2 – 3 mrkve

1svazek bylinek (tymián, bazalka, petrželka, libeček, majoránka,….)

70 g rajčatového protlaku

sůl

mletý pepř

 

 

Postup:

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme jen zesklovatět, aby česnek nezhořkl. Na tento základ přidáme na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semen, na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev a omyté bylinky. Mírně podlijeme vodou a pod poklicí dusíme 10 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, zamícháme a dusíme dalších cca 7 – 10 minut. Je-li třeba, podléváme malým množstvím vody. Na závěr osolíme, opepříme a směs rozmělníme šťouchadlem na brambory tak, aby část zeleniny zůstala v celku. Zeleninovou směsí naplníme skleničky, zavíčkujeme a sterilujeme při 90°C 20 minut.

Tuto směs používáme na těstoviny nebo jako pikantní přílohu místo hořčice k masu či uzenině, ale výborně ozvláštní např. guláš, drůbež či mletá masa.

 

Celková doba přípravy 40 minut + doba potřebná ke sterilizaci

 

Znáte letošní letní pozdrav? Jestli ne, tak tady je: „Ahoj, nechceš cuketu, letos se nám jich urodilo hodně“.

Cukety jsou výborné jako zelí, přidávají se do bramboráků, pečou se z nich různé moučníky. Za zkoušku však stojí dnešní recept, jehož využití je mnohonásobné. Tak až se zase potkáte se známými a pozdraví Vás „cuketově“, neodmítejte a připravte si zásobu na zimu, kdy cukety připravené podle dnešního receptu přijdou vhod.