Jahodové obláčky

24.06.2022 10:19

Suroviny:

Na těsto:

150 g ztuženého tuku

250 ml vody

150 g hladké mouky

1/2 kypřícího prášku do pečiva

6 vajec

trochu oleje na potření papíru

Na krém:

250 g měkkého tvarohu ve vaničce

250 g mascarpone

200 ml zakysané smetany

70 – 100 g moučkového cukru

300 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)

 

500 g čerstvých jahod

trochu jahodové marmelády

 

Postup:

Nejprve svaříme vodu a tuk. Jakmile začne tekutina vařit a tuk je rozpuštěný, odstavíme z tepelného zdroje a ihned vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Do vzniklého tuhého těsta postupně vmícháme všechna vejce. Vzniklé řídké těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozetřeme na plechy, vyložené olejem potřenými papíry na pečení. V dobře vyhřáté troubě pečeme prvních 5 minut prudčeji, dopékáme při 160° C. Správně upečené placky mají po celém povrchu hrbolky, které připomínají obláčky. Po vychladnutí pomažeme jednu placku krémem, poklademe očištěnými, na kousky nakrájenými jahodami a přiklopíme druhou plackou, kterou jsme na spodní straně lehce pomazali marmeládou, aby se dobře přilepila. V chladu necháme několik hodin proležet. Na závěr moučník nakrájíme a pocukrujeme.

Příprava krému:V míse našleháme mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do takto připravené hmoty lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½  hodiny

 

A je to tady, nadešel čas jahod a prvního letního ovoce. Pro dnešní recept jsem si vybrala základní těsto na řezy„mraky.“ Doplněné je jako obláček lehounkým krémem a jahodami. Jde o výborný moučník, který v těchto dnech přijde jistě k chuti. Název mraky jsem zaměnila za obláčky, jednak tou lehkostí krému a také proto, že máme v létě na obloze raději obláčky než mraky.