Jahodové obláčky
Suroviny:
Na těsto:
150 g ztuženého tuku
250 ml vody
150 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
6 vajec
trochu oleje na potření papíru
Na krém:
250 g měkkého tvarohu ve vaničce
250 g mascarpone
200 ml zakysané smetany
70 – 100 g moučkového cukru
300 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
500 g čerstvých jahod
trochu jahodové marmelády
Postup:
Nejprve svaříme vodu a tuk. Jakmile začne tekutina vařit a tuk je rozpuštěný, odstavíme z tepelného zdroje a ihned vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Do vzniklého tuhého těsta postupně vmícháme všechna vejce. Vzniklé řídké těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozetřeme na plechy, vyložené olejem potřenými papíry na pečení. V dobře vyhřáté troubě pečeme prvních 5 minut prudčeji, dopékáme při 160° C. Správně upečené placky mají po celém povrchu hrbolky, které připomínají obláčky. Po vychladnutí pomažeme jednu placku krémem, poklademe očištěnými, na kousky nakrájenými jahodami a přiklopíme druhou plackou, kterou jsme na spodní straně lehce pomazali marmeládou, aby se dobře přilepila. V chladu necháme několik hodin proležet. Na závěr moučník nakrájíme a pocukrujeme.
Příprava krému:V míse našleháme mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do takto připravené hmoty lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
A je to tady, nadešel čas jahod a prvního letního ovoce. Pro dnešní recept jsem si vybrala základní těsto na řezy„mraky.“ Doplněné je jako obláček lehounkým krémem a jahodami. Jde o výborný moučník, který v těchto dnech přijde jistě k chuti. Název mraky jsem zaměnila za obláčky, jednak tou lehkostí krému a také proto, že máme v létě na obloze raději obláčky než mraky.