Jahelník po staročesku
Suroviny:
300g jáhel
80 g moučkového cukru
citrónová kůra
½ litru mléka
3 vejce
200 – 250 g sušených švestek bez pecek
špetka soli
Na zalití:
200 ml smetany ke šlehání
1 vejce
cca 100 g másla
máslo na vymazání pekáče
Postup:
Sušené švestky namočíme asi na jednu hodinu do horké vody. Potom je přecedíme a necháme je okapat.
Jáhly několikrát spaříme vařící vodou a poté je uvaříme v mírně osoleném mléku. Měkké jáhly necháme vychladnout.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme strouhanou citrónovou kůru a vše smícháme s vychladlou kaší z jáhel. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem a na její dno rozprostřeme připravenou ochucenou jáhlovou kaši. Její povrch poklademe okapanými švestkami, pokapeme rozpuštěným máslem a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova, což trvá cca 20 minut.
Upečený jahelník podáváme horký, podle chuti ho můžeme posypat skořicí. Vhodně lze doplnit oblíbeným kompotem.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
4 – 6 porcí