Jahelník po staročesku

17.04.2013 22:47

 

Suroviny:

300g  jáhel

80 g moučkového cukru

citrónová kůra

½ litru mléka

3 vejce

200 – 250 g sušených švestek bez pecek

špetka soli

Na zalití:

200 ml smetany ke šlehání

1 vejce

cca 100 g másla

máslo na vymazání pekáče

Postup:

Sušené švestky namočíme asi na jednu hodinu do horké vody. Potom je přecedíme a necháme je okapat.

Jáhly několikrát spaříme vařící vodou a poté je uvaříme v mírně osoleném mléku. Měkké jáhly necháme vychladnout.

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme strouhanou citrónovou kůru a vše smícháme s vychladlou kaší z jáhel. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem a na její dno rozprostřeme připravenou ochucenou jáhlovou kaši. Její povrch poklademe okapanými švestkami, pokapeme rozpuštěným máslem a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova, což trvá cca 20 minut.

Upečený jahelník podáváme horký, podle chuti ho můžeme posypat skořicí. Vhodně lze doplnit oblíbeným kompotem.

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 – 6 porcí