Jablečný zákusek

20.10.2023 09:11

Suroviny:

5 vajec

200 g moučkového cukru

2 PL kakaa

2 PL karobu

10 PL studené vody

2 středně velká jablka

citronová šťáva i kůra

15 PL dětské krupičky

1 KL kypřícího prášku

60 g mletých jader vlašských ořechů

Na náplň:

2 jablka

1 PL másla

250 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

250 ml smetany ke šlehání

cukr podle chuti

1/2 KL mleté skořice

 

zavařenina na potření (nejlépe jablečný rosol nebo jablková povidla)

 

Postup:

Jablka oloupeme, nastrouháme je na hrubém struhadle, pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Žloutky, cukr, citronovou kůru, kakao, karob a vodu šleháme, až směs trochu zhoustne. Trpělivost, trvá to chvilku. Poté přidáme dětskou krupičku promíchanou s kypřícím práškem, mleté ořechy, nastrouhaná jablka a promícháme. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu krupičky nebo mletých ořechů. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy nebo pekáčku. Pečeme při 160°C cca 40 minut. Upečený a dokonale studený korpus naplníme a ozdobíme krémem, jehož příprava je velmi snadná: Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a na másle je podusíme. Měkká jablka podle chuti osladíme, ochutíme skořicí a metlou našleháme. Kousky jablíček nevadí, naopak. V žádném případě nemixujeme. Rozdušená jablka necháme důkladně vychladnout. Mezitím rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou. Potom vmícháme studenou jablečnou směs, promícháme a nakonec zlehčíme ušlehanou šlehačkou, kterou lehce vmícháme. Jestliže jsme z těsta připravili dort, tak korpus rozřízneme, placky potřeme marmeládou a naplníme krémem. Ozdobíme podle své fantazie. V případě, že těsto upečeme v pekáči nebo plechu, povrch potřeme marmeládou a navrch rozestřeme krém. Jako v prvním případě, ozdobíme podle možností a fantazie.

 

Celková doba přípravy cca 3 hodiny

 

Minulou relaci jsem na dnešek slíbila jablíčkový recept. Závinů a štrúdlů jsme si už řekli velké množství, dnes předkládám jiný recept, takový, dle mého soudu, svátečnější. Protože je recept delší, nikoliv však složitý, dáme se hned do práce….