Hovězí po burgundsku

25.10.2024 09:12

Suroviny:

cca 1 kg hovězího masa loupaná plec

5 lžic oleje

2 cibule

2 velké mrkve

½ středně velkého celeru

100 g slaniny

3 stroužky česneku

1 větší snítka rozmarýnu, 2 bobkové listy

100 g rajčatového protlaku

400 ml červeného vína

voda

sůl, mletý pepř

200 g na másle opečených malých cibulek

100 g malých žampiónů (čerstvých nebo sterilovaných)

na zjemnění cca 50 g čerstvého másla

 

Postup:

Maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na nudličky. V nádobě rozehřejeme olej a zprudka v něm ze všech stran maso opečeme. Opečené vyjmeme, do výpeku dáme nakrájenou slaninu a krátce ji opečeme. Poté přidáme oloupanou a nadobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a společně orestujeme. Po krátkém restování přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, rozmarýn, bobkový list, mírně osolené opečené maso, zalijeme vínem a trochou vody, přikryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřáté troubě pečeme cca 3 hodiny při 130°C. Doba pečení je závislá na druhu a vyzrálosti masa a na typu trouby. Každou hodinu maso kontrolujeme, popřípadě podléváme vínem.

Když je maso dokonale měkké, odstraníme koření a omáčku můžeme přecedit nebo zeleninu v ní ponechat, podle hustoty ji lze ještě varem redukovat na požadovanou hustotu.

Na závěr pokrm zjemníme čerstvým máslem, je-li třeba dosolíme a opepříme.

Každou porci obložíme na másle opečenými malými cibulkami a taktéž opečenými žampióny.

 

Celková doba přípravy cca 4 hodiny

6 porcí

Dnešní recept, to není žádné šup sem, šup tam, dneska si s vařením pohrajeme.

Doba přípravy je sice dlouhá, ale nutno říci, že tu největší práci za nás udělá trouba a my si v klidu rozmyslíme, jakou přílohu si k hovězímu po burgundsku připravíme. Já zvolila šťouchané brambory s glazovanou mrkvičkou a cibulkou, ale bramborová kaše nebo noky také nejsou špatná volba.

Nezapomeňte si k vynikajícímu jídlu nalít dobré červené víno. Na zdraví!