Hovězí po burgundsku
Suroviny:
cca 1 kg hovězího masa loupaná plec
5 lžic oleje
2 cibule
2 velké mrkve
½ středně velkého celeru
100 g slaniny
3 stroužky česneku
1 větší snítka rozmarýnu, 2 bobkové listy
100 g rajčatového protlaku
400 ml červeného vína
voda
sůl, mletý pepř
200 g na másle opečených malých cibulek
100 g malých žampiónů (čerstvých nebo sterilovaných)
na zjemnění cca 50 g čerstvého másla
Postup:
Maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na nudličky. V nádobě rozehřejeme olej a zprudka v něm ze všech stran maso opečeme. Opečené vyjmeme, do výpeku dáme nakrájenou slaninu a krátce ji opečeme. Poté přidáme oloupanou a nadobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a společně orestujeme. Po krátkém restování přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, rozmarýn, bobkový list, mírně osolené opečené maso, zalijeme vínem a trochou vody, přikryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřáté troubě pečeme cca 3 hodiny při 130°C. Doba pečení je závislá na druhu a vyzrálosti masa a na typu trouby. Každou hodinu maso kontrolujeme, popřípadě podléváme vínem.
Když je maso dokonale měkké, odstraníme koření a omáčku můžeme přecedit nebo zeleninu v ní ponechat, podle hustoty ji lze ještě varem redukovat na požadovanou hustotu.
Na závěr pokrm zjemníme čerstvým máslem, je-li třeba dosolíme a opepříme.
Každou porci obložíme na másle opečenými malými cibulkami a taktéž opečenými žampióny.
Celková doba přípravy cca 4 hodiny
6 porcí
Dnešní recept, to není žádné šup sem, šup tam, dneska si s vařením pohrajeme.
Doba přípravy je sice dlouhá, ale nutno říci, že tu největší práci za nás udělá trouba a my si v klidu rozmyslíme, jakou přílohu si k hovězímu po burgundsku připravíme. Já zvolila šťouchané brambory s glazovanou mrkvičkou a cibulkou, ale bramborová kaše nebo noky také nejsou špatná volba.
Nezapomeňte si k vynikajícímu jídlu nalít dobré červené víno. Na zdraví!