Hovězí oháňka na víně

29.10.2015 20:26

Suroviny:

1 – 1,20 kg hovězí oháňky (použijeme masitější část)

¼ středně velkého celeru

3 lžíce oleje

70 g slaniny

1 lžíce másla

¼ středně velkého celeru

1 středně velký kedluben

2 cibule

1snítka rozmarýnu

2 dl sladšího bílého vína

½ l zeleninového nebo masového vývaru

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Oháňku přesekneme na porce, omyjeme, osušíme a prudce ji ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme, do oleje přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Jakmile se slanina „vylije“, přidáme máslo a očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu, včetně cibule. Restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezačne hnědnout. Pak přidáme rozmarýn, vložíme zpět opečené maso, které jsme osolili a opepřili, zalijeme vínem a částí vývaru. Pod poklicí pomalu dusíme. Během dušení maso obracíme, mícháme a podle potřeby doléváme vývar. Měkké maso, když téměř odpadá od kostí, vyjmeme, zeleninu propasírujeme a podle potřeby naředíme vývarem. Nezahušťujeme, neboť propasírované zelenina pokrm zahustí dostatečně. Podáváme s bramborovou kaší, do které jsme nastrouhali vařený celer a kedluben, event. i vařenou mrkev. Kaši ochutíme máslem. Takto upravená kaše je nejen velice chutná, ale lákavá i na pohled.

 

Celková doba přípravy cca 3 – 3 ½ hodiny

4 porce

(na jednu porci je počítáno 250 – 300 g masa s kostí, podle velkosti kosti)

 

 

Oháňka, spolu s kližkou, krkem a líčky patří sice až do 4. jakostní třídy, ale takto upravená je podle mého soudu lepší než hovězí steak. Maso z oháňky, díky svým krátkým vláknům, je velmi měkké, přímo se rozsýpá.

Jeden z nejkvalitnějších hovězích vývarů se připravuje právě oháňky. Zkusme využít tohoto, masa, třebaže patří až do 4. jakostní skupiny, k přípravě pokrmů a nebudete zklamáni. Věřím, že bude v takové oblibě jako jsou poslední dobou hovězí líčka.