Hovězí maso na česneku
Suroviny:
600 g zadního hovězího masa
50 g uzené slaniny
3 cibule
2 lžíce sádla
1 větší palička česneku
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
mletý pepř, sůl
vývar na podlévání
Postup:
Nejprve si připravíme máslo, které utřeme s moukou a uděláme z něj několik kuliček. Hovězí maso otřeme vlhkou utěrkou. Přes vlákno nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným nebo prolisovaným česnekem. V kastrolu rozpálíme sádlo, dozlatova v něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Do tohoto základu vložíme připravené maso, z obou stran ho opečeme a poté podlijeme horkým vývarem. Přiklopíme poklicí a dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Šťávu vysmahneme a vložíme do ní kuličky másla. Když se máslo rozpustí, přilijeme vývar do požadované hustoty. Zvolna provaříme ještě cca 20 minut. Šťávy neděláme příliš mnoho. Musí být silná, neředěná. Nejde o omáčku, ale jen o sos.
Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky, podle chuti i dušená rýže, vařené brambory nebo jen chléb a saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
4 porce
Dneska si připravíme jeden z nejoblíbenějších receptů naší rodiny. Připravuje se výhradně z kvalitního masa. Silnou a plnou chuť neředíme větším množstvím vývaru nebo vody, ale ponecháme ho menší množství. Nejde tedy o omáčky, ale o sos. Alespoň tak jsme tomu doma říkali a říkáme stále.
Doufám, že i Vám přijde tento recept k chuti a stane se stálicí ve vašem jídelníčku.