Houbová polévka s pohankou
Suroviny:
350 g čerstvých hub nebo hrst sušených
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
1 cibule
2 – 3 lžíce hladké mouky
1 l zeleninového vývaru
1 snítka tymiánu
150 ml sladké smetany
1 hrnek pohanky
1 lžička majoránky
1 malý bobkový list
petrželka
sůl
Postup:
Na oleji nebo másle zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile začíná růžovět, zasypeme ji moukou a chvilku opražíme. Za stálého míchání přiléváme zeleninový vývar. Pak do polévky vložíme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené čerstvé houby, tymián, osolíme a vaříme cca ½ hodiny. Použijeme-li houby sušené, předem je namočíme. Polévku na závěr zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Než se polévka uvaří, připravíme pohanku. V několika vodách ji propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme, přidáme majoránku, bobkový list a uvaříme do měkka. To trvá cca
20 minut. Hotovou polévku posypeme petrželkou a servírujeme v hlubokém talíři či misce, zvlášť podáváme vařenou pohanku. Každý si ji podle libosti do polévky přidá libovolné množství.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
6 porcí
Je sezóna hub. Někde rostou hodně a tak je chodíme jen sbírat, někde je musíme hledat. Houbová omáčka je perlou české kuchyně, ale na ni jsme si již recept několikrát říkali. Houbová polévka, kterou dnes připravujeme, je výborná, navíc může zasytit tak, že není třeba druhého chodu. Záleží, kolik pohanky si k ní dopřejeme. V lese přeji dobrý úlovek, u stolu pak dobrou chuť.