Houbová nádivka

09.09.2016 20:10

Houbová nádivka 

 

Suroviny:

300 g čerstvých nebo mražených hub

5 rohlíků

vývar na zvlhčení rohlíků

5–7 vajec

300 g uzeného masa nebo anglické slaniny

tymián

mletý pepř

sůl

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme vývarem. Přidáme nadrobno nakrájená maso, na másle podušené nakrájené houby, vejce, osolíme a ochutíme mletým pepřem a tymiánem. Směs dobře promícháme. Je-li příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Pekáč vymastíme, naplníme nádivkou a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut. Mírně prochladlou nakrájíme a podáváme jako samostatný pokrm doplněnou zeleninovými saláty nebo jako přílohu k dušené drůbeži, k omáčkám, pečením podobně.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

2 - 4 porce

 

Houby - maso lesa, jak se jim říkávalo a možná ještě někde říká, jsou milou a příjemnou změnou v našem jídelníčku. Je báječné konzumovat houby, které jsme nasbírali při společném houbaření. Sama si vzpomínám, kolik legrace jsme zažívali třeba při smaženici, kdy u každého sousta synové vykřikovali, že jí právě tu houbičku, kterou oni sebrali. Je velmi příjemné chodit po lese, dýchat svěží vzduch, mít pohyb a ještě při tom zásobit rodinu pochutinou. Ale pozor! Sbírejme pouze ty houby, které dokonale známe!