Hnědý suchar, Mandolety

01.12.2023 09:12

Hnědý suchar

 

Suroviny:

180 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

60 g hrubě nakrájených mandlí

2 vejce

50 g strouhané čokolády

60 g rozinek

citrónová kůra

špetka mletého hřebíčku

špetka mletého nového koření

špetka mleté skořice

 

1 bílek na potření

 

Postup:

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva stejné díly. Z každého vytvoříme váleček, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je bílkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 20–25 minut. Ještě teplé nakrájíme na plátky cca 1 cm silné. Druhý den uložíme do krabice a uschováme v suchém prostředí.

 

Doba potřebná ke změknutí: minimálně10 dnů

 

Bez tohoto sucharu by vánoční tabule nebyla úplná. Připravoval se v několika různých verzích. Tato patří mezi ty „fajnovější“.

 

Mandolety

 

Suroviny:

180 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

2 vejce

250 g loupaných mandlí nahrubo nakrájených

 

1 vejce na potření

 

Postup:

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvoříme váleček, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 25 minut. Ještě horké je nakrájíme na plátky silné cca 1cm. Druhý den mandolety naskládáme do krabice a skladujeme v suchu.

 

Doba potřebná ke změknutí: minimálně 10dnů

 

Velice starý recept na rychlé pečivo, které dlouho vydrží. Nekazí se, neobsahuje tuk, přesto je vynikající. Rychlá příprava!!!