Hnědý suchar, Mandolety
Hnědý suchar
Suroviny:
180 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
60 g hrubě nakrájených mandlí
2 vejce
50 g strouhané čokolády
60 g rozinek
citrónová kůra
špetka mletého hřebíčku
špetka mletého nového koření
špetka mleté skořice
1 bílek na potření
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva stejné díly. Z každého vytvoříme váleček, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je bílkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 20–25 minut. Ještě teplé nakrájíme na plátky cca 1 cm silné. Druhý den uložíme do krabice a uschováme v suchém prostředí.
Doba potřebná ke změknutí: minimálně10 dnů
Bez tohoto sucharu by vánoční tabule nebyla úplná. Připravoval se v několika různých verzích. Tato patří mezi ty „fajnovější“.
Mandolety
Suroviny:
180 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
2 vejce
250 g loupaných mandlí nahrubo nakrájených
1 vejce na potření
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvoříme váleček, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 25 minut. Ještě horké je nakrájíme na plátky silné cca 1cm. Druhý den mandolety naskládáme do krabice a skladujeme v suchu.
Doba potřebná ke změknutí: minimálně 10dnů
Velice starý recept na rychlé pečivo, které dlouho vydrží. Nekazí se, neobsahuje tuk, přesto je vynikající. Rychlá příprava!!!