Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

13.10.2017 19:51

Suroviny:

1 hlávka zelí o hmotnosti cca 1 kg

500 g vepřové plece

1 cibule

1 menší svazek saturejky

1 lžička kmínu

1 polévková lžíce sádla

1 polévková lžíce oleje

50 g hladké mouky

1 – 2 stroužky česneku

mletý pepř, ocet, sůl

 

Postup:

Maso vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a pomalu vaříme cca 15 minut. Potom přidáme na nudličky nakrájené hlávkové zelí, kmín, saturejku a vše uvaříme do měkka. Dbáme však na to, aby se zelí nerozvařilo, ale zůstalo křupavé. Měkké maso vyjmeme, saturejku odstraníme a zelí zahustíme cibulovou jíškou. Opepříme, přidáme utřený česnek, ochutíme octem a dobře provaříme. Nakonec vmícháme kysanou smetanu. Podáváme obložené plátky vařeného plecka. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny

4 – 6 porcí

 

Hlávkové zelí, které je příbuzné s kapustou, známe především v dušené úpravě. Především spolu s knedlíky jako přílohu k pečenému vepřovému masu.  Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou změnou v našem jídelníčku. Hlávkové zelí je totiž zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Samozřejmě je též výchozí surovinou při přípravě zelí kysaného.