Hamburská pečeně

12.05.2016 23:03

 

Suroviny:

750 g vepřové kýty

40 g másla

1 cibule

100 g kořenové zeleniny

1 lžíce hladké mouky

sůl

Na nálev:

250 ml bílého vína

120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1 cibule

5 zrnek pepře

5 zrnek nového koření

1 větší bobkový list

1 lžička sušeného tymiánu

 

Postup:

Vepřovou kýtu vcelku zbavíme sádla, mírně ji naklepeme a vložíme do těsné skleněné nebo porcelánové nádoby. Víno svaříme s očištěnou kořenovou zeleninou nakrájenou na kolečka, cibulí a kořením. Prochladlé nalijeme na kýtu, přiklopíme a v chladu necháme 1 – 2 dny proležet. Během této doby maso v nálevu několikrát obracíme, aby bylo stejnoměrně proleželé.  

Na másle usmažíme čerstvou, najemno nakrájenou zeleninu a cibuli. Naložené maso vyndáme z nálevu, osušíme, osolíme, vložíme na usmaženou zeleninu a dusíme. Po chvíli podlijeme vínem, ve kterém bylo maso naložené a podle potřeby horkou vodou a opět dusíme. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na porce. Šťávu zaprášíme moukou, povaříme, procedíme a nalijeme na nakrájené maso.

Vhodnou přílohou jsou vařené těstoviny, noky nebo knedlíky.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny (bez doby potřebné k naložení masa)

4 – 6 porcí

 

Tradiční a oblíbená úprava vepřové kýty nikde nezklame, naopak vždy potěší. Chceme-li mít pokrm svátečnější, zalijeme šťávu smetanou. Pak v tom případě je jako příloha nejvhodnější knedlík. Někdy se do omáčky mohou přidat kapary nebo najemno nakrájená kyselá okurka.