Guláš z vepřových jazyků po vídeňsku
Suroviny:
750 g vepřových jazyků
70 g sádla nebo oleje
350 g cibule
1 lžíce mleté papriky
70 g rajčatového protlaku
1 lžíce octa
mletý pepř
1 – 2 lžíce jíšky
sůl
vývar
Postup:
Jazyky očistíme, vypereme a přelijeme vroucí vodou. Po několika minutách je vyndáme a namočíme do studené vody. Po chvilce půjdou jazyky dobře sloupnout. Kdyby nešla práce úplně hladce, tak jazyky povaříme cca 10 minut a to již bude úspěch jistý.
Sloupnuté a osušené jazyky nakrájíme na plátky o tloušťce cca 1 cm. Na sádle dozlatova a osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené jazyky, mletou papriku a rajčatový protlak. Osolíme, opeříme, pokapeme octem, zamícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Guláš zahustíme jíškou, necháme chvíli povařit a můžeme podávat. Jíšky není třeba dávat mnoho, rozvařená cibule guláš také částečně zahustí.
Příloha: typickou přílohou jsou rakouské špecle, ale i různé druhy knedlíků (kynuté, bramborové, žemlové,…), dušená rýže, těstoviny, chléb, čerstvá zelenina
Celková doba úpravy cca 1 ½ hodiny
4–6 porcí
Jemné maso vepřových jazyků jistě ozvláštní leckterou kuchyni. Příprava dá sice o něco více práce, díky loupání jazyků, ale vynaložená námaha stojí za to.
Typickou přílohou tohoto pokrmu jsou rakouské špecle, ale my si můžeme tento guláš „počeštit“ a věřte, že knedlíky jsou jako příloha i v tomto, jako i v jiných případech, vynikající.