Guláš z vepřových jazyků po vídeňsku

30.04.2021 09:04

Suroviny:

750 g vepřových jazyků

70 g sádla nebo oleje

350 g cibule

1 lžíce mleté papriky

70 g rajčatového protlaku

1 lžíce octa

mletý pepř

1 – 2 lžíce jíšky

sůl

vývar

Postup:

Jazyky očistíme, vypereme a přelijeme vroucí vodou. Po několika minutách je vyndáme a namočíme do studené vody. Po chvilce půjdou jazyky dobře sloupnout. Kdyby nešla práce úplně hladce, tak jazyky povaříme cca 10 minut a to již bude úspěch jistý.

Sloupnuté a osušené jazyky nakrájíme na plátky o tloušťce cca 1 cm. Na sádle dozlatova a osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené jazyky, mletou papriku a rajčatový protlak. Osolíme, opeříme, pokapeme octem, zamícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Guláš zahustíme jíškou, necháme chvíli povařit a můžeme podávat. Jíšky není třeba dávat mnoho, rozvařená cibule guláš také částečně zahustí.

Příloha: typickou přílohou jsou rakouské špecle, ale i různé druhy knedlíků (kynuté, bramborové, žemlové,…), dušená rýže, těstoviny, chléb, čerstvá zelenina

 

Celková doba úpravy cca 1 ½ hodiny

4–6 porcí

 

Jemné maso vepřových jazyků jistě ozvláštní leckterou kuchyni. Příprava dá sice o něco více práce, díky loupání jazyků, ale vynaložená námaha stojí za to.

Typickou přílohou tohoto pokrmu jsou rakouské špecle, ale my si můžeme tento guláš „počeštit“ a věřte, že knedlíky jsou jako příloha i v tomto, jako i v jiných případech, vynikající.