Grenadýrmarš

25.01.2019 23:37

Suroviny:

750 g brambor

1 lžíce sádla

100 g slaniny

1 velká cibule

300 g těstovin, nejlépe domácích

sůl

 

Postup:

Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na ní na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Pak přidáme brambory, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka. Mezitím uvaříme v osolené vodě domácí těstoviny, nejlépe domácí. Pro tento pokrm jsou nejlepší široké nudle nebo flíčky.

Když jsou brambory měkké, vydusíme všechnu tekutinu, přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme.

Příloha: zeleninové saláty

 

Celková doba přípravy: 50 minut

6 porcí

 

Tohle jídlo prý vymysleli za Rakousko – Uherska maďarští vojáci. Využili všeho, co bylo k mání: brambory, cibule, slanina, těstoviny. Ještě si prý grenadýrmarš vylepšovali sladkou i pálivou paprikou.

 

Obměna:

Když brambory nahradíme nahrubo nakrájeným hlávkovým zelím, které osmahneme na rozškvařené slanině a cibuli tak, aby okraje zelí trochu zhnědly

a přidáme uvařené domácí těstoviny, připravíme Těstoviny se zelím. Pak stačí jen promíchat, opepřit a další rychlé a velmi dobré jídlo, které je jakousi variací na grenadýrmarš, je hotové.