Grenadýrmarš
Suroviny:
750 g brambor
1 lžíce sádla
100 g slaniny
1 velká cibule
300 g těstovin, nejlépe domácích
sůl
Postup:
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na ní na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Pak přidáme brambory, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka. Mezitím uvaříme v osolené vodě domácí těstoviny, nejlépe domácí. Pro tento pokrm jsou nejlepší široké nudle nebo flíčky.
Když jsou brambory měkké, vydusíme všechnu tekutinu, přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme.
Příloha: zeleninové saláty
Celková doba přípravy: 50 minut
6 porcí
Tohle jídlo prý vymysleli za Rakousko – Uherska maďarští vojáci. Využili všeho, co bylo k mání: brambory, cibule, slanina, těstoviny. Ještě si prý grenadýrmarš vylepšovali sladkou i pálivou paprikou.
Obměna:
Když brambory nahradíme nahrubo nakrájeným hlávkovým zelím, které osmahneme na rozškvařené slanině a cibuli tak, aby okraje zelí trochu zhnědly
a přidáme uvařené domácí těstoviny, připravíme Těstoviny se zelím. Pak stačí jen promíchat, opepřit a další rychlé a velmi dobré jídlo, které je jakousi variací na grenadýrmarš, je hotové.