Gravče na tavče - zapečené fazole
Suroviny:
400 g suchých bílých fazolí
2 velké cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
1 čerstvá červená paprika
1 bobkový list
1 lžíce koření typu vegeta
2 lžíce paprikové pasty nebo rajčatového protlaku
1 lžíce mleté sladké papriky
olej, mletý pepř, sůl
event. klobása nebo jiná uzenina či uzené maso
petrželka
Postup:
Fazole namočíme do studené vody a necháme je přes noc nabobtnat. Vodu potom slijeme, zalijme čerstvou, přidáme bobkový list a uvaříme je do měkka. Oloupanou cibuli nakrájíme a na oleji ji osmahneme. Jakmile začíná růžovět, přidáme na plátky nakrájený česnek, mletou papriku, na drobné kostičky nakrájenou čerstvou papriku i mrkev, paprikovou pastu nebo rajčatový protlak, osolíme, opepříme, ochutíme vegetou, podlijeme vývarem z fazolí, promícháme a pod poklicí podusíme cca 10 minut. Do této směsi přidáme měkké fazole, promícháme, podle chuti dosolíme a směs dáme do zapékací misky nebo pekáče. Přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě zapečeme cca 30 minut při 180° C. Hotový pokrm posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vhodnou přílohou je pečivo. K fazolím před zapékáním můžeme přidat uzeninu nebo kousek uzeného masa či slaniny.
Celková doba přípravy 1 – 1 ½ hodiny
4 porce
Toto je makedonský pokrm, rozšířený po celém Balkáně. Existuje spousta receptů, jak ho připravit. Vybrala jsem tento, který mě velice chutná, protože krom cibule obsahuje i jinou zeleninu. Připravujeme-li větší množství, je dobré do pekáče vrstvit uvařené fazole se zeleninovou směsí. Tento pokrm je výborný ještě před tím, než ho zapečeme. Když však porovnáme chuť před a po zapečení, zjistíme, že chuť zapečených fazolí je nesrovnatelně lepší.