Gratinované těstoviny se špenátem a kuřecím masem

31.03.2023 09:10

Suroviny:

400 g těstovin (široké nudle, krátké makarony, kolínka,…)

200 g kuřecích prsíček

1 PL přepuštěného másla nebo oleje

1 cibule

100 g čerstvého listového špenát (baby špenát)

100 g měkkého smetanového taveného sýra

100 – 150 ml smetany ke šlehání

100 g strouhaného eidamu

mletý pepř, sůl

máslo na vymazání zapékací misky

 

Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Než se uvaří, připravíme si maso, které nakrájíme na nudličky. Na přepuštěném másle nebo oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile začíná zlátnout, přidáme nakrájené kuřecí maso a orestujeme. Když je maso téměř měkké, přidáme opraný, okapaný a na menší kousky překrájený syrový špenát a opět krátce orestujeme. Když špenát změkne, přidáme tavený sýr a smetanu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Do hotového základu vmícháme uvařené, scezené těstoviny, dobře promícháme a směs rozestřeme do máslem vymazané zapékací misky. Celý povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a ve středně vyhřáté troubě prudce zapečeme. Pečeme cca 20 minut při cca 200 °C do zlatavého zabarvení. Hotový pokrm necháme trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce. Podáváme s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce

 

Myslím, že se toto oblíbení jídlo bude dobře hodit na Zelený čtvrtek, kdy bychom něco zeleného měli sníst. Kdo chce, může maso vynechat, pak v tom případě přidá o něco více taveného sýru a smetany. Velikonoce se kvapem blíží a my budeme tímto receptem připraveni k jejich hladkému průběhu.