Gratinované těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Suroviny:
400 g těstovin (široké nudle, krátké makarony, kolínka,…)
200 g kuřecích prsíček
1 PL přepuštěného másla nebo oleje
1 cibule
100 g čerstvého listového špenát (baby špenát)
100 g měkkého smetanového taveného sýra
100 – 150 ml smetany ke šlehání
100 g strouhaného eidamu
mletý pepř, sůl
máslo na vymazání zapékací misky
Postup:
Těstoviny uvaříme dle návodu. Než se uvaří, připravíme si maso, které nakrájíme na nudličky. Na přepuštěném másle nebo oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Jakmile začíná zlátnout, přidáme nakrájené kuřecí maso a orestujeme. Když je maso téměř měkké, přidáme opraný, okapaný a na menší kousky překrájený syrový špenát a opět krátce orestujeme. Když špenát změkne, přidáme tavený sýr a smetanu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Do hotového základu vmícháme uvařené, scezené těstoviny, dobře promícháme a směs rozestřeme do máslem vymazané zapékací misky. Celý povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem a ve středně vyhřáté troubě prudce zapečeme. Pečeme cca 20 minut při cca 200 °C do zlatavého zabarvení. Hotový pokrm necháme trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce. Podáváme s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Myslím, že se toto oblíbení jídlo bude dobře hodit na Zelený čtvrtek, kdy bychom něco zeleného měli sníst. Kdo chce, může maso vynechat, pak v tom případě přidá o něco více taveného sýru a smetany. Velikonoce se kvapem blíží a my budeme tímto receptem připraveni k jejich hladkému průběhu.