Gratinovaná kapustička

03.11.2023 09:13

Suroviny:

500 g růžičkové kapusty

6 – 8 středně velkých brambor

200 g uzeného masa nebo šunky (anglická slanina, uzenina)

250 ml sladké smetany (šlehačky)

4 vejce

100 g strouhaného sýra

mletý pepř

4 stroužky česneku

majoránka podle chuti

sůl

olej na vymazání zapékací misky nebo pekáče

 

Postup:

Očištěné kapustičky oblanžírujeme, to znamená, že je ve slané vodě povaříme

cca 3 minuty a pak je rychle schladíme studenou vodou, aby zůstaly krásně zelené. Na sítu je necháme okapat. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, maso nebo uzeninu nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na hrubším struhadle. Dno pekáče nebo zapékací misky potřeme olejem a na dno navrstvíme plátky brambor, které osolíme a opepříme. Na brambory rozložíme okapané růžičky kapusty, které můžeme překrojit na polovinu nebo je nechat celé, jestliže jsou drobnější. Kapustičky posypeme majoránkou a poklademe plátky česneku. Poslední vrstvu tvoří na nudličky nakrájené maso nebo uzenina. V předehřáté troubě zapečeme asi 10 minut při 180°C. Potom pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a vmíchali strouhaný sýr. Vrátíme zpět do trouby a dopečeme do zlatavého zabarvení.

 

Příloha: čerstvá nebo nakládaná zelenina, saláty

 

Celková doba přípravy: cca 1 hodina

3 - 4 porce

 

Minulou relaci jsem slíbila recept s růžičkovou kapustou, které jsme doma něžně říkali kapustička. Sice jsem slíbila recept vegetariánský a v tom dnešním uvádím trochu masa, ale není nic jednoduššího, než maso vypustit a máme tu dobrotu i pro vegetariány. Dneska si tedy přijdou na své všichni.

Kapusta jako taková je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, minerální látky, vlákninu a je vhodná i při redukci tělesné hmotnosti.

Kuchyňská úpravy kapusty je rozmanitá. Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat, ale syrová se však nejí.