Granátová pochoutka
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
100 g smetanového sýra typu Lučina nebo
100 g pomazánkového másla
2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
kysaná smetana nebo bílý jogurt na zředění
sůl
1 granátové jablko
Postup:
V porcelánové misce smícháme tvaroh, sýr nebo pomazánkové máslo a našleháme. Osolíme, přidáme nastrouhaný křen a polovinu zrníček z granátového jablka. Promícháme a podle potřeby naředíme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Pomazánku mažeme na tmavý chléb a povrch posypeme zbylými jadérky granátového jablíčka. Pomazánku však můžeme podávat v mističkách, vhodně a lákavě ozdobenou.
Příloha: pečivo
Doba přípravy 10 minut
2-4 porce
Velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou a zakulaceným šestibokým tvarem, to je granátové jablíčko. Právě v tomto období jsou nejchutnější, ve většině zemí, kde se pěstují, probíhá od září jejich sklizeň. K tomuto plodu se váže spousta legend.
Říká se, že jablkem hříchu nebylo obyčejné jablko, ale právě plod marhaníku
granátového, tedy granátového jablka. Granátové jablíčko má nesmírný význam pro lidský organismus a též patří mezi afrodiziaka. V kuchyni se používá především jeho šťáva a sirup, známý pod názvem grenadina. Největší užití má však v kuchyni studené, kde se přidává do salátů a podává se jako příloha k různým masům, drůbeži a rybám. Dnes si pochutnáme na pomazánce, v níž důležitou roli hraje právě granátové jablko.