Gaspacho- studená polévka - ze španělské kuchyně

07.08.2014 22:25

 

Suroviny:

5 dobře vyzrálých rajčat

70 g rajčatového protlaku

1 cibule

2 – 3 stroužky česneku

oblíbené bylinky (bazalka, petrželka, tymián, ..)

2 lžíce vinného octa

3 lžíce panenského olivového oleje

mletý pepř, sůl

2 krajíčky bílého toustového chleba na zahušrění

rajčatová šťáva nebo voda na zředění

chlebové krutony

2 masité různobarevné papriky

1 salátová okurka, event. i trochu kořenové zeleniny

 

Postup:

Oloupanou cibuli a česnek nahrubo nakrájíme, rajčata krátce spaříme, oloupeme, odstraníme z nich zrníčka a také je nakrájíme. Přidáme rajčatový protlak, očištěné bylinky, vinný ocet, olej a vše dohladka rozmixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme, můžeme přidat také pálivou papriku a znovu promixujeme, aby vznikla hladká polévka. Podle požadavku polévku buď naředíme rajčatovou šťávou či vodou nebo naopak zahustíme bílým toastovým chlebem, ale v obou případech ještě jednou krátce promixujeme. Necháme dobře vychladit.

 

Polévku gaspacho podáváme studenou, dobře vychlazenou, posypanou chlebovými krutony a nakrájenými paprikami a salátovou okurkou, evet.i jinou zeleninou. Ovšem krutony i zeleninu můžeme podávat zvlášť v misce. Pro přípravu a podávání této polévky neexistují přísná pravidla, dalo by se říci: „jak je každému libo a milo“.

V některých oblastech se tato polévka podává též s plátky vařených vajec a

šunky nebo s olivami.

 

Celková doba přípravy cca ½ hodiny

4 porce