Gaspacho- studená polévka - ze španělské kuchyně
Suroviny:
5 dobře vyzrálých rajčat
70 g rajčatového protlaku
1 cibule
2 – 3 stroužky česneku
oblíbené bylinky (bazalka, petrželka, tymián, ..)
2 lžíce vinného octa
3 lžíce panenského olivového oleje
mletý pepř, sůl
2 krajíčky bílého toustového chleba na zahušrění
rajčatová šťáva nebo voda na zředění
chlebové krutony
2 masité různobarevné papriky
1 salátová okurka, event. i trochu kořenové zeleniny
Postup:
Oloupanou cibuli a česnek nahrubo nakrájíme, rajčata krátce spaříme, oloupeme, odstraníme z nich zrníčka a také je nakrájíme. Přidáme rajčatový protlak, očištěné bylinky, vinný ocet, olej a vše dohladka rozmixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme, můžeme přidat také pálivou papriku a znovu promixujeme, aby vznikla hladká polévka. Podle požadavku polévku buď naředíme rajčatovou šťávou či vodou nebo naopak zahustíme bílým toastovým chlebem, ale v obou případech ještě jednou krátce promixujeme. Necháme dobře vychladit.
Polévku gaspacho podáváme studenou, dobře vychlazenou, posypanou chlebovými krutony a nakrájenými paprikami a salátovou okurkou, evet.i jinou zeleninou. Ovšem krutony i zeleninu můžeme podávat zvlášť v misce. Pro přípravu a podávání této polévky neexistují přísná pravidla, dalo by se říci: „jak je každému libo a milo“.
V některých oblastech se tato polévka podává též s plátky vařených vajec a
šunky nebo s olivami.
Celková doba přípravy cca ½ hodiny
4 porce