Frikasé

03.09.2021 10:56

Suroviny:

700 g kuřecího, krůtího, telecího nebo králičího masa

1 cibule

150 ml mléka

100 ml smetany

vývar

muškátový květ

1 citrón

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

sůl

petrželka

na másle osmažená strouhanka

 

Postup:

Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky nakrájené maso, osolíme a opečeme dorůžova. Pak podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Ze zbylého másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vývarem a povaříme. Maso vyjmeme ze šťávy a odložíme na teplém místě. Do omáčky přidáme šťávu z výpeku, smetanu a povaříme cca 15 minut. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a muškátovým květem. Maso vkusně rozložíme na mísu, podlijeme omáčkou a posypeme petrželkou a na másle osmaženou strouhankou.

 

Příloha: kynuté knedlíky, dušená rýže, těstoviny, žemlové knedlíčky apod.

 

Celková doba přípravy cca 1 ½  – 2 hodiny

4 porce

 

Frikasé je jen jiný výraz pro zadělávaný pokrm. Jeho příprava se vlastně po celá desetiletí nezměnila. Jde totiž o starý kuchařský postup. Vylepšit ho můžeme přidáním nejrůznějších surovin. Výborné frikasé je také například z vepřového masa s přidáním květáku.

Na přípravu frikasé můžeme použít také ryby nebo houby, především lišky.