Frikasé
Suroviny:
700 g kuřecího, krůtího, telecího nebo králičího masa
1 cibule
150 ml mléka
100 ml smetany
vývar
muškátový květ
1 citrón
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
petrželka
na másle osmažená strouhanka
Postup:
Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky nakrájené maso, osolíme a opečeme dorůžova. Pak podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Ze zbylého másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a vývarem a povaříme. Maso vyjmeme ze šťávy a odložíme na teplém místě. Do omáčky přidáme šťávu z výpeku, smetanu a povaříme cca 15 minut. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a muškátovým květem. Maso vkusně rozložíme na mísu, podlijeme omáčkou a posypeme petrželkou a na másle osmaženou strouhankou.
Příloha: kynuté knedlíky, dušená rýže, těstoviny, žemlové knedlíčky apod.
Celková doba přípravy cca 1 ½ – 2 hodiny
4 porce
Frikasé je jen jiný výraz pro zadělávaný pokrm. Jeho příprava se vlastně po celá desetiletí nezměnila. Jde totiž o starý kuchařský postup. Vylepšit ho můžeme přidáním nejrůznějších surovin. Výborné frikasé je také například z vepřového masa s přidáním květáku.
Na přípravu frikasé můžeme použít také ryby nebo houby, především lišky.