Francouzská brioška po česku

21.03.2025 10:54

Suroviny:

500 g hladké mouky

3 žloutky

200 – 250 ml mléka (podle velikosti žloutků)

35 g droždí

65 g cukru

75 g másla

1 KL soli

 

1 žloutek na pomazání

máslo na vymazání formy

 

Postup:

Do části vlažného mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme ho vzejít. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, vzešlý kvásek a zbytek mléka, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a proděláme. Jakmile je těsto kompaktní, zapracujeme do něj změklé máslo a dobře propracujeme. Povrch poprášíme moukou, přes mísu natáhneme kuchyňskou fólii a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na tři stejné části. Těsto moc nepropracováváme, musí zůstat nadýchané. Z každého dílu připravíme válečky a ty zapleteme do nepříliš utaženého copu. Ten vložíme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček a necháme ještě minimálně 20 minut kynout. Nakonec povrch briošky potřeme rozšlehaným žloutkem, který můžeme naředit trochou smetany. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C asi 30 minut. Čas a teplota se řídí typem použité trouby. Upečenou briošku necháme chvíli prohladnouta teprve pak ji vyklopíme. Podáváme ji jako nejlépe snídaňové pečivo s máslem, medem, marmeládou nebo se sýrem, paštikami a ovocem.

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

 

Brioška je francouzské pečivo, používané nejvíce jako snídaňové. Původní francouzský recept je plný vajec a vekého množství másla. Moje brioška je trochu ekonomicky výhodnější, ale přitom na své chuti a vzhledu nic netratí.

Výborná kombinace je brioška s máslem, s plátkem sýra typu ementál, který je nasládlý a jako doplněk je vhodné ovoce.

Dnešní recept jsem vybrala jako takovou předzvěst kynutých velikonočních mazanců, které nás už brzy čekají. Vlastně brioška je jim velice podobná.

 

 


Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode