Francouzská brioška po česku
Suroviny:
500 g hladké mouky
3 žloutky
200 – 250 ml mléka (podle velikosti žloutků)
35 g droždí
65 g cukru
75 g másla
1 KL soli
1 žloutek na pomazání
máslo na vymazání formy
Postup:
Do části vlažného mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme ho vzejít. Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, vzešlý kvásek a zbytek mléka, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a proděláme. Jakmile je těsto kompaktní, zapracujeme do něj změklé máslo a dobře propracujeme. Povrch poprášíme moukou, přes mísu natáhneme kuchyňskou fólii a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na tři stejné části. Těsto moc nepropracováváme, musí zůstat nadýchané. Z každého dílu připravíme válečky a ty zapleteme do nepříliš utaženého copu. Ten vložíme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček a necháme ještě minimálně 20 minut kynout. Nakonec povrch briošky potřeme rozšlehaným žloutkem, který můžeme naředit trochou smetany. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C asi 30 minut. Čas a teplota se řídí typem použité trouby. Upečenou briošku necháme chvíli prohladnouta teprve pak ji vyklopíme. Podáváme ji jako nejlépe snídaňové pečivo s máslem, medem, marmeládou nebo se sýrem, paštikami a ovocem.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
Brioška je francouzské pečivo, používané nejvíce jako snídaňové. Původní francouzský recept je plný vajec a vekého množství másla. Moje brioška je trochu ekonomicky výhodnější, ale přitom na své chuti a vzhledu nic netratí.
Výborná kombinace je brioška s máslem, s plátkem sýra typu ementál, který je nasládlý a jako doplněk je vhodné ovoce.
Dnešní recept jsem vybrala jako takovou předzvěst kynutých velikonočních mazanců, které nás už brzy čekají. Vlastně brioška je jim velice podobná.