Fleky s jablky
Suroviny:
500 g suchých flíčků, nejlépe domácích
50 g másla
6 středně velkých jablek
2 lžíce cukru
50 g rozinek
50 g mandlí nebo jader vlašských ořechů
mletá skořice
Na vymazání a vysypání máslo a strouhanka
Na posypání: moučkový cukr, mletá skořice
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě, pak je scedíme a promícháme s malým kouskem másla. Jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kousky. Na mírném ohni, podlité nepatrným množstvím vody, je rozdusíme na kaši. Vmícháme do nich rozinky, oloupané a na nudličky nakrájené mandle nebo ořechy, osladíme a ochutíme skořicí. Promícháme s uvařenými flíčky, vložíme do vymaštěného a strouhankou vysypané zapékací misky nebo pekáče a v předehřáté troubě krátce zapečeme.
Před podáváním je posypeme skořicí, podle chuti pocukrujeme a pokapeme rozpuštěným máslem.
Celková doba přípravy cca 40 minut
4 – 5 porcí
Je po vánočních svátcích, Silvestru a Novém roce. Myslím, že dost bylo majonéz, chlebíčků, salátů a chuťovek. Pro dnešní recept jsem sáhla hodně do minulosti, jde o velice starý pokrm, o kterém si troufnu říct, že si ho většina posluchačů oblíbí. Velmi dobře ho doplní buď čerstvé ovoce, nebo kompoty, které jsou v poslední době opomíjené. K naší škodě, ovšem. Vyzkoušejte a jistě mě dáte za pravdu.
Na závěr si řekneme, co budeme potřebovat k přípravě domácích těstovin, jestliže se pro ně rozhodneme:
Suroviny na domácí těstoviny:
300 g hrubé mouky, 2 vejce, trochu vody
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme tuhé, ale pružné těsto, z kterého vytvoříme 3 bochánky, které necháme pod fólií odpočinout asi ½ hodiny. Pak z nich vyválíme tenké placky, které necháme na čisté utěrce zaschnout. Placky během sušení obracíme a dáváme pozor, abychom je nepřesušili, to by se při krájení lámaly. Poté placky rozkrojíme a nakrájíme na pruhy široké 4–5 cm. Ostrým nožem krájíme tenké či široké nudle nebo flíčky. Nakrájené necháme oschnout. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody.