Fazolky na smetaně, Fazolové lusky restované
Fazolky na smetaně
Suroviny:
650 g čerstvých fazolových lusků
1 cibule
1 lžíce másla
250 ml vývaru
250 ml kysané smetany
2 lžíce hladké mouky
sůl
Postup:
Do vroucí osolené vody dáme vařit fazolové lusky, předem očištěné a zbavené vláken. Téměř měkké fazolky scedíme a okapané je dáme dusit na másle zpěněnou cibuli. Podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka. Zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme a podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu společně se slaným pečivem nebo různě upravenými brambory k vejcím natvrdo nebo vařenému masu.
Celková doba přípravy: 40 minut
4 porce
Fazolové lusky restované
Suroviny:
500 g čerstvých fazolových lusků
70 g slaniny
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
sůl
Postup:
Očištěné, vláken zbavené fazolové lusky uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Když jsou velmi mladé, stačí je jen blanšírovat.
Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme na oleji, přidáme okapané fazolové lusky a krátce orestujeme. Posypeme najemno nakrájeným česnekem a podáváme jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako hlavní jídlo.
Příloha: vařené brambory, pečivo
Celková doba přípravy: 20 minut
2–4 porce
Pro dnešní rozhlasové vaření jsem připravila dva velmi rychlé, ale výborné recepty. Když jsem v obchodě viděla čerstvé, krásně vyzrálé fazolové lusky nebo jak se jim také říká fazolky, hned mi bylo jasné, že se dnešní vaření bude týkat právě této zeleniny. Možná někdo z vás namítne, že fazole jsou luštěnina. Ano, to je pravda, ale jen tehdy pokud se to týká suchých semen – fazolí. Ale fazolové lusky jsou zeleninou.
Obsahují nenasycené mastné kyseliny, značné množství vlákniny, minerální látky a celou řadu vitaminů. Je tedy jasné, že jsou velkým přínosem našemu zdraví, ale také si na nic můžeme velmi pochutnat.