Fazole po bretaňsku
Suroviny:
400 g suchých bílých fazolí
1 cibule
1 PL sádla
1 PL hladké mouky
3 stroužky česneku
100 g rajčatového protlaku
200 g klobásy
50 g slaniny
špetka cukru
špetka tymiánu
mletý pepř, sůl
Postup:
Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody, nejlépe je nechat namočené přes noc. Potom dolijeme vodu, přidáme tymián a uvaříme je téměř do měkka. Potom přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Zamícháme a pomalým varem dovaříme do měkka. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme plátky česneku, nepražíme dlouho, aby česnek nezhořknul. Zasypeme moukou, přidáme k měkkým fazolím, osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Ještě chvíli povaříme.
Podáváme s pečivem jako hlavní jídlo.
Celková doba přípravy 1 – 1 ½ hodiny
6 porcí
Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost. My si je dneska připravíme i proto, že je období půstu. Kdo by chtěl půst držet na 100%, nechť vynechá slaninu a klobásu a místo sádla ať použije rostlinný olej. Ať už si připravíte první nebo druhou variantu, obě dvě jsou výborné. Navíc uděláte dobře svému zdraví.