Fazole na bílo
Suroviny:
400 g suchých bílých fazolí
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 cibule
50 g hladké mouky
50 g másla
250 ml smetany
ocet
sůl
opečená slanina, klobása, uzenina nebo sázená vejce či vejce uvařená natvrdo
Postup:
Přebrané fazole propláchneme a přes noc je namočíme do vody. Pak k nim přidáme koření a uvaříme je doměkka. Z nakrájené cibule, másla a mouky připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme prochladlým vývarem z vařených fazolí. Dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okyselíme octem a povaříme cca 10 minut. Poté do omáčky přidáme vařené fazole a přivedeme k varu. Na závěr pokrm zalijeme smetanou a krátce povaříme.
Podáváme jako samostatný pokrm s opečenou slaninou nebo uzeninou. Takto upravené fazole však výborně chutnají i se sázenými vejci nebo s vejci vařenými natvrdo.
Příloha: rozpeky, slané pečivo
Celková doba přípravy: cca 1 ½ hodiny + doba potřebná k namáčení fazolí
6 porcí
Fazole jsou poměrně levná surovina, která by však neměla chybět v žádném jídelníčku. Jsou zdrojem vlákniny a bílkovin. Krom toho obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek. Na druhé straně fazole obsahují malé množství tuku a kalorií.